Selecteer een pagina

5 daagse sapkuur – mijn ervaring

Jeugd puistjes op mijn 30ste?!

Maandag ochtend ik word wakker en staar naar de spiegel. Ja hoor, puist 2 heeft zijn entree gemaakt in het kin gebied. Ben je 30 krijg je nu ineens last van een onrustige huid.. Tijd voor een detox!

Je huid is een weerspiegeling van je binnenkant dus misschien de laatste tijd toch iéts te veel chocola en ander junkfood gegeten.

Al snel begin ik te googlen, er zijn zoveel verschillende bedrijven die detox kuren aanbieden. Uiteindelijk kom ik bij Munch terecht bij deze winkel haalde ik al vaker sapjes en salades dus ik weet dat de sapjes lekker zijn, en daarnaast is het van 2 meiden ipv een groot concern (help de kleine ondernemers!).

Ik besluit om dinsdag meteen te beginnen met mijn 5 daagse sapkuur, dit kan gelukkig aangezien zaterdag de laatste dag was dat ik een wijntje gedaan had. Daarnaast eet ik voornamelijk vegan dus mijn 2 afbouwdagen had ik onbewust al gedaan. 

Afbouwdagen
De afbouwdagen zijn echter wel essentieel om te doen! Je lichaam gaat een onwijze klap krijgen en door de afbouwdagen bereid je, je lichaam er langzaam op voor. Dit is beter voor je organen en je gestel maar het is hierdoor ook veel makkelijker vol te houden.

Mijn 5 daagse sapkuur
Dag 1

Ik bel s ochtends “Munch fit food to go” op met de vraag of ik vandaag al kan beginnen, en dat kan! Ze hebben alvast de sapjes voor dag 1 klaar staan, de andere dagen kan ik na 16:00 uur ophalen. Aangezien het mooi weer is kies ik ervoor om lekker heen en weer te gaan wandelen, wat resulteert in 21.000 stappen en dat op alleen maar sapjes! Ik voel me super goed zeker nadat ik ‘s avonds enorm zit te genieten van het cashewmilk drankje, dat is zo niet normaal lekker! Daarna op tijd gaan m’n bed ingedoken.

Dag 2

Na een onwijs goeie en diepe nachtrust ontwaak ik en voel mij meteen top fit. Ik ben lekker gaan mediteren en daarna wasjes gedaan strijken etc allemaal huishoudelijke taken waar ik normaal gesproken absoluut geen zin in heb in de ochtend. 

Verder ben ik thuis gebleven en het rustig aan gedaan. Ik merk tegen het einde van de dag dat ik het onwijs koud krijg en dat is denk ik de suikerverslaving die om de hoek komt kijken. Ik duik lekker onder mijn deken op de bank om vervolgens optijd naar bed te gaan.

Dag 3 

Vandaag ben ik lekker druk, ik heb zelfs getraind! Trainen ging bijzonder goed, had ik echt niet verwacht. Ongelooflijk hoeveel ons lichaam eigenlijk aankan. Maar zodra ik thuis kwam stortte ik in, dus naar mijn lichaam geluisterd en even een powernapje gedaan. 

De dag is gewoon goed verlopen het enige waar ik me echt mateloos aan stoor is de tandplak op mijn tanden. Zo een naar en vies gevoel, je hebt bijna zin om je tandenborstel overal mee naartoe te nemen.

Dag 4 

Ik sta s ochtends op met een berg energie waardoor ik even denk; door deze sapkuur fiets ik wel heel makkelijk heen. Dat had ik niet zo hard moeten roepen, na een dag vol afspraken kom ik doodmoe thuis. 

Resultaat; ik duik snel even in bed om wederom een powernapje te doen. Eenmaal wakker loop ik met Skye een rondje en zie alle restaurants vol zitten, mensen zijn gezellig aan het borrelen en eten. Tjaaa, daar loop ik dan met mijn goede gedrag op de vrijdagavond. Even baal ik dat ik dit weekend helemaal niks ga doen maaaar het is voor een goed doel! 

Dag 5

Niet echt goed geslapen vannacht en ook niet echt lang maar 6 uurtjes namelijk.. Ik ga mijn bed uit en begin me voor te bereiden op de dag, om 11 uur staat er een bindweefselmassage op de planning. Ik besluit om erheen te lopen, niet de beste beslissing kom ik halverwege achter. Mijn lichaam begint snel te transpireren en ik merk dat het motortje in mij langzaam aan het opraken is. Toch loop ik nog terug en heb ik in totaal 9 km gewandeld. 

Eenmaal thuis stort ik in, even een tukje op de bank en dan ben ik er wel weer denk ik. Het tegendeel is waar, dit is met uitstek de zwaarste dag. Vrienden bellen of ik een spa’tje rood kom drinken (vet gezellig, not) maar ik besluit om thuis de blijven en hopen dat deze dag zo snel mogelijk voorbij is. Uit verveling en zelfmedelijden beland ik om 20:30 in bed in de hoop dat ik meteen in slaap val zodat als ik wakker word weer eindelijk kan eten. 

Wederom niet het geval, ik kom gewoon niet in slaap. Slechtste nacht ever, echt waar, geen oog dicht gedaan. Gelukkig ben ik sterk gebleven en heb ik niks gegeten! 

Eenmaal wakker begin ik met mijn favoriete ontbijtje; de smoothiebowl (voor recept klik hier). En dat is dan wel even heaven on earth!

Opbouwdagen

Ik lees veel verschillende dingen over detoxen veel mensen craven naar chocolade en patat en dat is ook het eerste wat ze doen als ze klaar zijn met hun kuur. 1 ding, just don’t do it!! Je lichaam heeft net een heel proces doorgemaakt dat is toch te zonde om dat meteen in 1 dag weg te gooien? Al die moeite en discipline voor niks?! 

Daarnaast gaat je lichaam opslaan, die denkt dit gebeurt mij niet nog een keer. Zolang jij goede vetten en voedingstoffen binnen krijgt worden er goede stoffen opgeslagen, als je dat niet doet en je gaat meteen veel eten kom je aan het einde van deze kuur alleen maar aan.

Daarom start ik mijn dag met een smoothiebowl en daarna een vegan salade, s avonds eet ik nog een vegan salade.

En zo bouw ik de dagen erna rustig op, dus ook geen alcohol! Pas op dag 5 (applaus voor mezelf) neem ik weer een wijntje. Ik heb niet op de weegschaal gestaan, wel heb ik een voor en na foto’s gemaakt het resultaat is best wel verbluffend moet ik zeggen.

Dag 1. Dag 5.

Voordelen

Ik merk na mijn sapkuur dat ik me bewuster ben van wat ik allemaal in mijn mond stop, dus naast dat het een reset is voor je lichaam is dat het ook voor je geest, je denkt toch even 2x na voordat je iets slechts naar binnen werkt. Daarnaast is mijn huid weer mooi egaal en stralend en zien mijn ogen er weer helder uit.

Ik heb meer discipline en ben gemotiveerder om te bewegen/sporten. Klinkt goed allemaal toch? 


Nadelen

Toch zijn er ook wat nadelen, naast dat ik mezelf social geïsoleerd heb (echt heel ongezellig) heb ik last van diarree en tandplak, ook merk ik dat mijn lichaam langzaam aan ‘leeg loopt’ qua energie ik ben veel moe en heb last van moodswings, bij deze sorry voor iedereen die met mij moest ‘handelen’ deze dagen (: . Tijdens de opbouwdagen zijn mijn darmen wel echt erg prikkelbaar en kies ik er dus voor om de eerste paar dagen gewoon thuis te eten.

Conclussie

Zou ik dit nog een keer doen? Jazeker maar dan begin ik wel op zondag zodat ik niet meer een heel weekend hoef te ‘missen’. Mijn energielevel is terug en ik ben nog meer gemotiveerd om een gezonde levensstijl aan te houden. Ook als ik ‘cravings’ heb denk ik telkens, ik heb net 5 dagen enkel op sap geleefd dus dat chocolaatje kan ik nu ook echt wel laten liggen. Al met al een geslaagde kuur, ik raad jullie het zeker aan om een keer te proberen. De sapjes van ‘MUNCH fit food to go’ zijn allemaal goed te doen en het cashewmilk drankje aan het einde van de dag is echt een traktatie.

Sapkuur via www.munchfitfoodtogo.com

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop